Amazon

Officieel in Nederland

Webgigant Amazon officieel in Nederland.

Marketplace marketing

E-commerce bedrijven moeten blijven investeren in digitalisering om mee te komen en kunnen mee profiteren van de naamsbekendheid van Amazon.

Waar Amazon in Nederland eerder alleen nog online e-books verkocht, kunnen vanaf heden ook fysieke producten besteld worden op Amazon.nl . Producten in de categorieën beauty, computer, kleding, muziek en wonen kunnen vanaf heden besteld worden op Amazon.nl. Deze ontwikkeling heeft uiteraard effect op de detailhandel. 

Investeren in digitalisering

Deskundigen beamen dat het effect heeft op webshops zoals, Bol, Wehkamp en Coolblue maar helemaal op de fysieke winkelstraat groot zal zijn. Daartegenover stellen topmannen van de Nederlandse webshops dat de invloed van Amazon in Nederland wel mee zal vallen.

Het is echter wel zo het dat Bol, Wehkamp en Coolblue al aan het investeren en/ of hun strategie aan het wijzigen zijn om in te spelen op de komst van Amazon in Nederland. Zo verlaagt Bol de commissie voor leveranciers, Wehkamp investeert miljoenen in een logistiek plan en verkoopt Coolblue zonnenpanelen en biedt het meer service aan de klant.

Dit geeft aan dat de Nederlandse webreuzen hem wel degelijk knijpen voor de opkomst van Amazon in Nederland.

 

Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org denkt dat de e-commerce alleen maar zal toenemen. "Nederlandse webshops zijn sterk gepositioneerd, er komt alleen nog een grote speler bij in de markt." Het is wel van groot belang dat de kleinere bedrijven moeten blijven investeren in hun e-business en hun online platformen.

"Om in leven te blijven tussen deze hevige online competitie zal er gedigitaliseerd moeten worden, wanneer dit niet het geval is zijn de MKB bedrijven gedoemd om te mislukken". Aldus Van den Broecke van software bedrijf Manhattan Associates.

Amazon goedkoper

Digitaliseringsexpert Rishi Kartaram voorspelt dat het effect van de komst van Amazon intens zal zijn omdat ze de producten altijd voor een lagere prijs aan kunnen bieden. Dit komt omdat de meeste inkomsten van Amazon via hun clouddiensten komen. Hierdoor wordt Amazon in staat gesteld om hun fysieke producten met minder marge te verkopen. Een voorbeeld van een van de clouddiensten is Amazon prime.

Via Amazon prime kunnen consumenten voor €2.99 per maand films en series streamen, games spelen en kan er geprofiteerd worden van gratis bezorging van fysieke producten. Hierdoor worden e-commerce bedrijven genoodzaakt te blijven investeren in hun service, online platform en online marketing.

 

Naar boven